Kostüm Nedir ve Çeşitleri Nelerdir ?

1. ÇOCUK KOSTÜMLERİ

Çocuk Kostümlerinde Aksesuarın Önemi

1- Kostüm oyuna renk katar Çocuk kulübünde yapılan aktivitelerde daha çok görselliğe ve hayal gücüne ağırlık verilir. Çünkü çocukların hayal dünyaları oldukça geniştir ve hayalettikleri şeyleri görsel olarak izlemekten mutlu olurlar. Bunun için canlı ve cansız varlıklarıanlatırken veya sembolize ederken özelliklerine uygun kostüm kullanarak anlatma, çocuğun daha iyi anlamasını ve yapılan aktiviteden haz almasını sağlayacaktır. Kostümsüz veya yetersiz kostümle yapılan bir gösteri çocuğun dikkatini çekmediği gibi hayalettiği şeyleri bulamadığı için onu hayal kırıklığına uğratacaktır. Örneğin, kırmızı başlıklı kızın başlığının olmaması çocuklar için çok önemli bir eksikliktir. Çünkü her çocuk kırmızı başlıklı kızı başındaki kırmızı başlıkla hayal eder. Tam tersine kullanılan başlığın dikkat çekici ve çocuklar için göze hoş görünür olması çocuğun hayallerini bir adım daha ileriyegötürerek çocuğu mutlu edecektir. Kostümle şahıslar ve kişilikler canlandırılabildiği gibitarihin değişik dönemleri de izleyicinin kafasında oluşturulabilir. Tarihi bir konu anlatılırken izleyenlerin zihninde konuyu tam manasıyla oluşturmak yine kostümle sağlanır.Sahnede sergilenen oyunu bir tablo olarak düşünecek olursak tablonun içerisindeki renkleri de kullanılan kostümler oluşturur. Kostümsüz bir sahne gösterisinin renksiz bir tablodan farkı yoktur.Ayrıca çocuklar kostüm ve aksesuarları oyunlarında kullanarak başka rollere bürünürler. Bu da onları gerçek yaşama hazırlar. Tüm çocuklar anne babalarının kıyafet ve aksesuarlarıyla anne baba rollerini denemişlerdir. Canlandırılan role ait kostümler role bürünmeyi kolaylaştırır.

 

2- Kostümün Çocuk Üzerindeki Etkisi: Kostümün çocuklar üzerinde çift taraflı bir etkisi vardır. Oyunlarında kostüm giyip aksesuarları kullanırken yaşanan etkiler ve kostümlü bir gösteriyi izlerken izleyici üzerindeki etkileri olarak iki taraflı değerlendirmek gerekir. İnsanların karşılarındaki insanları etkilemede en önemli materyalleri dış görünüşleridir. Çünkü dış görünüş, karşımızdaki insanlara sunduğumuz ilk referansımızdır. Kostümler de kişilerin karşılarındaki insanlara verilen ilk mesajıdır. Giyilen kostümden, diğer insanlar hangi canlandırmalar yapılacağı konusunda fikir sahibi olurlar. İnsanların öğrenme süreçlerinden ilki görerek öğrenmedir. Çocuk yaşlarda öğrenmenin ve anlamanın çok büyük bir kısmı görselliğe dayanır. Bundan dolayı özellikle çocuk oyunlarında kostümü etkili kullanmak çocukların katılımlarını arttıracak ve oyunu eğlenceli bir hale getirecektir.Kostüm canlandırmalar hakkında bilgi verir Kostümün izleyenler üzerindeki etkilerini iki bölüm halinde inceleyebiliriz.

1.2.1. Psikolojik Etkileri:

  •  Kostüm, kişilerin kendilerine olan güven duygularını arttırır.
  •  Kostümdeki karakterle kendi kişiliğinin bütünleşmesini sağlar.
  •  Kostüm giyen kişide duygusal coşku artar.
  •  Kostümdeki karakterin kişiliğine girerek empati kurar.
  •  Dışa dönük olmaya yardımcı olur.
  •  Lider olma duygularını geliştirir.

1.2.2. Sosyal Etkileri:

  • Çevre ile iletişim kurma kolaylaşır.
  • Kostüm giyen kişide giydiği kostüme göre belli bir gruba ait olma duygusu gelişir.
  • Kostümle birlikte gizli kalmış yeteneklerin ortaya çıkması kolaylaşır.
  • Topluma karşı olumsuz davranışlar ortadan kalkar.
  • Çevresi ile kolay iletişim kurduğundan problemlerini kolay çözer.

1.3. Çocuk İçin Kostüm Hazırlama İlkeleri

1.3.1. Planlama Aşaması

Sahnelenecek oyun ya da gerçekleştirilecek aktivite belirlendikten sonra oyunda kullanılacak kostümlerin planlaması yapılır. Planlama yapılırken aktivitede yer alan roller ve bu rollerin gerektirdiği kostümler belirlenir. Hangi karakterler için ne tür kostümlerin gerektiği ve oyunda toplam ne kadar kostüme ihtiyaç duyulduğu belirlenir. Daha sonra kostümlerin nerelerden ve ne şekilde temin edileceği planlanır.

1.3.2. Model Tespiti

Tarihi kostümler arşivlerden incelenmelidir. Planlama aşamasından sonra belirlenen kostümlerin model tespitine geçilir. Model tespiti canlandırılmak istenen karakterin özelliğine göre yazılı ve görsel kaynaklardan arşiv araştırılması yapılarak tespit edilir. Bu model gerekirse tasarımcılar tarafından çizilerek amacına uygun olup olmadığı konusunda araştırma yapılır. Model belirlenirken tüm ayrıntıları düşünülmelidir. Model konusunda kesin karar verdikten sonra dikme veya diktirme aşamasına geçilir.

1.3.3. Kostüm Dikme

Kostüm dikmek için bu konuda deneyimli olmak gerekmektedir. Kostümün çizilen model üzerinden kullanıcıların ölçülerine uygun olarak hangi cins kumaştan dikileceği, hangi renk olacağı, hangi aksesuarların kullanılacağı tespit edildikten sonra dikim aşamasına geçilir. Kostüm dikimin her aşamasında, animatör ve kostümün dikimini yapan terzi karşılıklı olarak fikir alış verişinde bulunmalı ve olası aksaklıklar giderilmelidir. Sınıfta arkadaşlarınızla günlük giysiler üzerinde ne gibi değişikler yaparak ne tür kostümler elde edebileceğinizi tartışınız. Kostüm her zaman yeni baştan dikilmek zorunda değildir. Bazen de hazır Kostümlere ya da günlük giysilere eklemeler yapılarak ya da değişiklikler yapılarak

kostüm elde edilebilir.

1.3.4. Kostüm Özelliğine Uygun Süsleme

Kostümlerin model özelliği kadar kullanılan malzemeler ve süsleme özellikleri de görüntüsünü etkiler. Kostümlerin süslenmesinde çok çeşitli malzemeler kullanılır. Tüyler,kurdeleler, ponponlar, aplikeler, kordonlar gibi hazır malzemeler kullanılabileceği gibi farklı kumaşlardan kesilen parçalarla da süslemeler yapılabilir. Süsleme malzemeleri ve modelleri kostümün özelliğine göre üzerine yerleştirilir Çeşitli işletmelerde ve internette kostüm modellerini araştırarak süsleme özelliklerini inceleyiniz.

1.4. Çocuk Kostümü Çeşitleri

1.4.1. Hayvan Kostümleri

Çocuk oyunlarında canlandırılan karakterlerden büyük bir çoğunluğunu hayvanlar oluşturmaktadır. Çocuklar, kahramanları hayvanlardan oluşan hikayeler dinlemeye ve oyunlar izlemeye bayılırlar. Hayvanların kendileri gibi davranıp konuşmaları çocukların oldukça ilgisini çeker. Daha çok tavşan, kedi gibi zararsız ve sempatik hayvanlar tercih edilir. Oyundaki karakterlere göre diğer hayvan kostümleri de kullanılır. Örneğin güç timsali, hayvanların kralı olarak aslan kostümü kullanılır. Bunun yanında kedi, köpek, tavuk,ördek, inek ve eşek gibi evcil hayvanlarında kostümleri kullanılır.Hayvanların kostümleri sempatik yapılmalıdır (fil, kaplan, timsah ve ayı kostümleri) Ormanda yaşayan vahşi hayvanların kostümleri daha sempatik yapılarak çocuklara bu hayvanlar sevdirilmiş olur. Çocuklar, yakından tanıdıkları evcil hayvanların kostümünü giymekten ve bu hayvanları taklit etmekten veya onları sahnede izlemekten hoşlanırlar. Evcil hayvanlardan kedi, köpek, tavuk, eşek gibi hayvanların kostümleri kullanılabilir. Evcil hayvanlardan köpek, eşek, horoz ve kedi kostümleri Ayrıca çocukların çok hoşuna giden kuş ve böcek kostümleri de sıkça kullanılmaktadır. Bu tür kostümler arasında kelebek kostümleri önemli yer tutar.Uçan hayvanlardan kelebek, uğur böceği ve arı kostümleri Daha önce de belirttiğimiz gibi hayvan kostümleri çocukları eğlendirdiği gibi hayvanları öğrenmelerini ve sevmelerini sağlar. Çocuklarda ilgi uyandırdığı için en çok kullanılan kostüm türlerindendir. Animatörler bu kostümleri tayt ve tişörtler üzerine tüy, kulak, kuyruk, kanat gibi aksesuarlar ekleyerek kendileri

hazırlayabilecekleri gibi hazır olarak da satın alabilirler.

1.4.2. Çiçek Kostümleri

Animasyonda çiçek kostümleri daha çok tabiatla ilgili oyunlar sahneye konulurken kullanılır. Bu, sadece bir çiçek değil de bir ağaç, bir çalı veya bir kaktüs olabilir. Genelde hayvan kostümleriyle birlikte bütünlük oluşturarak kullanılır. Bunun yanında bir çiçeğin veya bir ağacın hikayesi anlatılıyorsa sadece bitkilerden ve çiçeklerden oluşan kostümler kullanılabilir. Çiçek kostümleri çocukların güzelliklerini göz önüne serer

1.4.3. Meyve / Sebze Kostümleri

Çocukların hayal dünyaları çok geniş olduğundan oyunlarında canlı ve cansız her türlü varlığı konuştururlar. Onlara ruh ve kişilik verirler. Çocukların bu özelliğinden dolayı fabl türü hikayeler oluşmuştur. Fabl türü hikayelerde canlı veya cansız her türlü varlık konuşturulur. Bu da zamanla sahneye yansımış, oyunlarda kostümler de bu tür oyunlarda kullanılmıştır. Çocukların sevdiği başlıca gıda maddelerinden olan meyve ve sebzelere de çocuklar kişilik kazandırmışlar ve böylelikle meyve-sebzeler kostümleriyle birlikte sahnede yerlerini almışlardır. Meyve ve sebze kostümlerinden de domates, biber, elma, armut ve muz gibi birçok kostüm kullanılmaktadır.

1.4.4. Masal Kahramanları Kostümleri

Toplum tarafından bilinen masalların kahramanları masal kitaplarında anlatılarak veya ressamlar tarafından çizilerek canlandırılırlar. Toplum; masal kahramanını, sadece okuduğu veya anlatıldığı gibi hayalinde canlandırma yerine ressamların çizimi ile soyut halden somut hale geçirir. Artık toplum tarafından bilinen masalların kahramanlarının yüz ve vücut yapısı,kostümü, herkes tarafından aynı şekilde bilinir. Bu masal kahramanlarının kostümleri topluma mal olmuş kabul edilir. Örneğin, Süpermen kostümü dünyanın her yerinde aynıdır. Masal kahramanlarından Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Keloğlan ve Örümcek Adam kostümleri gibi kostümler, toplum tarafından belirlenmiş ve kabul edilmiş kostümlerdir.Yeni nesil masal kahramanları Superman, Örümcek Adam ve Batman kostümleri Superman, Örümcek Adam ve Batman gibi yeni nesil hikayelerden ekrana taşınmış ve film kahramanı olmuş karakterlerin kostümleri bütün çocuklarca sevilmektedir. Bunlar oyunlarda kullanılmakla beraber artık vitrinlerde de yerini almış ve güncelliklerinden dolayı satışa sunulmuştur. Çocuklar hem bu kostümleri giymekten hem de kostümleri canlı olarak sahnede izlemekten büyük mutluluk duyarlar.Robin Hood, Pamuk Prenses ve Alaaddin kostümleri Bunun yanında tarihi masal kahramanları hiçbir zaman çekiciliklerini kaybetmemişlerdir. Bununla doğru orantılı olarak tarihi masal kahramanlarının kostümleri de sıklıkla kullanılan kostümlerdir. Tarihi masalların kahramanları daha çok anlatım yoluyla kafalarda şekillenmiş ve günümüze dek gelmiştir. Tarihi masallarda yer alan kahraman tiplerinin belirgin özellikleri göz önüne alınarak bu karakterlere uygun kostümler hazırlanır. Örneğin Robin Hood?un kostümü gibi.

1.4.5. Diğer Çeşitli Kostümler

Palyaço kostümü en fazla kullanılan kostümdür Kostümde çeşit imkanı çok fazladır. Çünkü insanlar görebildikleri ve hayal ettikleri hemen her şeyin kostümünü yapmaktadırlar. Bunlardan en belirginlerini yukarıda beraberce inceledik. Bunların dışında çocuk aktivitelerinde sıkça kullanılan başka kostüm çeşitleri de vardır. Bunlardan en çok kullanılanı çocuklar için vazgeçilmez olan palyaço kostümleridir. Palyaço kostümü için en fazla kullanılan kostümdür diyebiliriz. Ön plana çıkan özellikleri rengarenk, boyalı, kabarık saçlar; kırmızı, yuvarlak bir burun, gülümseme ifadeli boyanmış bir yüz ve büyük ayakkabılardır. Masallarda geçen kral, kraliçe, asker, korsan, haydut gibi tiplemeler vardır. Masalların başkahramanları kadar tanınmasalar da bunların kostümleri de kullanılarak anlatım güçlendirilir.Kraliçe, kral, korsan ve mahkum kostümleri Günümüzde popüler olan sinema yıldızlarının ve kahramanlarının kostümleri daha çok promosyon amaçlı dağıtılmakta veya çocuklar bu yıldızlara hayran oldukları için kostümleri çocuklar tarafından kullanılmaktadır. Bunların da belirgin özellikleri ön plana çıkarılarak kostümleri hazırlanır. Örneğin Harry Poter? in yuvarlak gözlükleri, siyah pelerini ve elindeki sihirli çubuğu gibi.Film yıldızlarından Harry Poter ve Ninja Kaplumbağa kostümleri Bir de değişik milletlere ait kostümler vardır. Bir oyunda veya bir aktivitede rol alan kişiler hangi milleti temsil ediyorsa o millete ait motiflerle hazırlanmış kostümler kullanırlar. Kullanılan kostümler hangi millete ait ise o milletin giyim kültüründe ön plana çıkan özellikler kullanılmalıdır. Örneğin, Arap kostümünde mutlaka başlık kullanılmalıdır.

  1. Çocuk Aksesuarları

2.1. Aksesuar Çeşitleri

Kostüm, aktivitelerde rol alan oyuncuların kıyafetlerinin genelini kapsar. Bu kıyafetleri tamamlayan ve verilmek istenen mesajı güçlendiren en önemli unsur da aksesuarlardır. Aksesuar yapı olarak küçük veya parça halinde olmasına rağmen kendi başına bile izleyenlere mesaj verebilir. Örneğin sadece bir şapka oyuncuyu polis yapabildiği gibi siyasetçi veya itfaiyeci de yapabilir. Kostüm aksesuarla desteklenirse ortaya bir bütünlük çıkar, mesaj izleyiciye sağlıklı bir biçimde aktarılır.

2.1.1. Şapka

Kovboy şapkası, Korsan şapkası İnsanlar birbirlerini incelerken veya algılarken ilk dikkat ettikleri nokta baş kısmıdır. İlk bakılan baş olduğu için başın durumu, başta bulunan herhangi bir takı veya şapka karşıdakine bir fikir vermek için yeterli olabilir. İzleyicilere istenilen izlenimi vermenin en kolay yollarından biri de başta kullanılan şapkadır. Şapka, oyuncuyu kostüm kullanmaksızın istediği karaktere büründürebilir. Oyuncu polis şapkasıyla bir polis, inşaat kasksıyla bir inşaat işçisi veya uzun fötr şapka ile bir siyasetçi kimliğine bürünebilir. Şapka gerektiren kostümlerde, şapka kostümün ayrılmaz bir parçasıdır. Şapkasız bir kovboy kostümü düşünülemez veya gemileri istila eden bir korsanın şapkasız olması korsan tiplemesini tam manasıyla ifade edemez.Osmanlı fesi,Palyaço ve Noel Baba şapkaları Ayrıca şapka, kostümün hangi döneme ait olduğunun rahatça anlaşılmasını sağlar. Napolyon?un şapkası oyunda geçen olayların 1800?lü yıllara ait olduğunu gösterir. Bir Osmanlı fesi ise Osmanlı?ya ait olayların anlatıldığını gösterir.Bazı karakterlere özgü şapka çeşitleri vardır. Örneğin, Noel Baba

şapkası dünyanın her yerinde hemen hemen aynıdır. Palyaço şapkaları birbirlerinden farklılık gösterseler de genel olarak aynı temalardan oluşur. Hacivat ve Karagöz’ün şapkaları da herkes tarafından bilinmektedir. Sahnelenen oyunda rol alan oyuncunun öğrenci olduğunu veya akademik kariyer yaptığını üniversiteli kepinden anlayabiliriz. Süpürgenin yanında siyah, sivri ve uzun şapka takan oyuncunun cadı olduğunu bütün izleyiciler bilir.Cadı şapkası ve üniversiteli kepi Görüldüğü gibi oyuncuların tanınması ve tanımlanması seyircilere anlatmaksızın önemli bir aksesuar olan şapka yoluyla yapılmaktadır. Bu özellikle çocuklar için oyunu ve kişileri kavramakta kolaylık sağlar. Bunun yanında animatörler için kostümün yetersiz olduğu durumlarda kıyafet ihtiyacını giderebilir. Animatörler şapkaları çoğunlukla satın aldıkları gibi, ihtiyaca göre şapkada bazı değişiklikler yaparak ve bazı küçük aksesuarlar ekleyerek amaca uygun hale getirebilirler. Kullanıldıktan sonra kalıbı bozulmadan titizlikle muhafaza etmek gereklidir.

2.1.2. Çanta

Kadın (bayan) çantaları Çantalar kostümlerin tamamlayıcısı olan önemli aksesuarlardandır. Sahnelenen oyunlarda insanların günlük yaşamlarındaki kıyafetleri taklit edilir. Çanta da insanların günlük yaşamında önemli bir yere sahiptir. Çantaların değişmez kullanıcıları bayanlardır.Bundan dolayı bayan kostümlerinin yanında aksesuar olarak mutlaka çanta kullanılır. Aksesuar olarak kullanılan çantanın giyilen kostümle uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Kostümün rengine, kumaşına, yazlık veya kışlık oluşuna göre çanta modeli de değişiklik gösterir.Meslek gruplarına göre de çantanın modeli değişir. Hatta bir mesleği vurgulamanın en güzel yollarından biri aksesuar olarak kullanılan çantanın modelidir.Örneğin, bir doktorun veya iş adamının kullandığı çanta mesleğini vurgular. Tamirci kostümünün yanında mutlaka tamir çantası, postacılar da posta çantası bulunması gerekir. Bir turisti yolcu çantasından tanıya biliriz.Tamirci çantası ve evrak çantası.Çantalar yapı olarak genelde deri ve kumaştan yapılırlar. Aksesuarlar

içerisinde temin edilmesi en kolay olan çantadır. Hazır şekilde satılan çantalar kullanılabileceği gibi ihtiyaca göre çanta imalatçılarına sipariş verilerek çanta hazırlatılabilir.Her kostüm için ayrı çanta hazırlatmaya gerek yoktur. Bir çanta birden çok uygun kıyafetle kullanılabilir. Çantaları yapıldıkları malzemenin deri veya kumaş olmasına göre bakımları yapılıp dikkatlice muhafaza etmek gerekir.

2.1.3. Başlık

Başlıklar da şapkalar gibi kostümün tamamlayıcılarındandır. Çoğu zaman görünüşü bütünlemek amacıyla kostümle aynı kumaştan dikilir. Kostümün anlatmak istediği hayvan, çiçek, ağaç vb. görüntüler için çeşitli şekillerde yapılabilir. Bir şişe kostümünde başlık şişenin mantarı gibi yapılmalıdır. Tarihi olayları anlatırken kullanılan başlıklar aslına uygun olarak düzenlenmelidir. Örneğin eski dönemlere ait bir şövalye miğferi veya Osmanlı askerlerinin kullandığı büyük başlık aslına uygun olmalıdır.Osmanlı askeri başlığı ve şövalye miğferi .Şovalye kostümü başlığı ve aksesuarları Bayan kostümlerinde kullanılan başlıklar daha çok göze hitap eden süslü aksesuarlardır. Bu başlıklar genelde boncuklar veya güzel renkli tüylerle süslenir. Dikkatleri bayan oyuncunun güzelliğine çekmek amacıyla kullanılır. Bayan kostümünün tamamlayıcısı süslü bir başlık olmalıdır.Başlıklar insanların mesleklerini vurgular Bir Anadolu kadınını, Kızıl deriliyi, Sezar?ı ve Cleopatra?yı veya bir Arap şeyhini başındaki başlıktan kolayca tanıyabiliriz. Aşçı başlığı, palyaço başlığı, Karagöz ve Hacivat’ın başlıkları insanların en çok bildikleri başlıklardandır.Kısacası başlık insanların şahıslarını nitelediği gibi milletlerini, kültürlerini ve mesleklerini de izleyiciye kolay yoldan anlatır. Başlıklar şapkalara göre yapımları daha kolay olduğu için animatörler çoğu zaman kendileri yaparlar. Başlık ve şapkaların yapımında kumaş, rafya, yün iplikler, karton gibi malzemeler kullanılır. Yapımı zor olan başlıklar için şapka imalatçılarından yardım alınabilir.Cleopatra başlığı ve bir Anadolu kadını başlığı

2.1.4. Peruk

Peruklar, sıhhi sebepler ve süslenme merakıyla çok eskiden beri kullanılmaktadır. Saçlar tabii veya suni olarak kafa şekline uygun modelde yapılır. Bu mesleği yapanlara da perukacı  denir.Değişik peruk örnekleri Perukacı müşterisinin saç rengini ve yapısını mükemmel bir şekilde taklit eder. Bu sebepten dolayı canlandırılması istenen tarihi bir kişinin veya senaryoda tarif edilen karakterin saç yapısı aslına uygun olarak yapılarak kullanılır. Sahne oyuncuları yaşlı görünmek için beyaz saçlar, tarihi bir kişiyi canlandırmak için o kişinin saç modeline uygun saçlar veya komik görünmek için kirpiyi andıran peruklar kullanırlar. Peruklar, renk olarak insan saçının aynısı olabileceği gibi değişik ve ilginç renklerde de olabilir. Bunun en güzel örneği palyaço peruklarıdır. Palyaço perukları şekil olarak kabarık ve abartılı yapıldığı gibi rengarenk boyanarak da ilgi çekmesi sağlanır.Animasyonda en fazla renkli peruklar ve palyaço perukları

kullanılır

2.1.5. Diğer Bazı Aksesuarlar

2.1.5.1. Ayakkabı

Ayakkabılar; kostümü tamamlayan en önemli parçalardan biridir. Ayakkabı seçiminde kostüme, kostümün giyildiği döneme uygun olmasına dikkat edilmelidir. Ortaçağ veya Osmanlı kostümü altına günümüzde giyilen bir ayakkabının seçilmesi son derece yanlış olur.Mutlaka yazılı ve resimli kaynaklardan yaralanarak kostümün dönemine uygun ayakkabı

seçilmesi gerekir. Ayakkabılar kaynaklardan incelenerek kullanıldığı döneme uygun yapılmalıdır. Palyaço ayakkabıları büyük ve abartılı yapılır Kostümde aksesuar olarak ayakkabı denilince akla ilk palyaço ayakkabıları gelir.Palyaço, ayakkabıları palyaçonun diğer aksesuarları gibi büyük ve abartılıdır. Aslında palyaçoyu en komik gösteren aksesuarlardan biridir.

2.1.5.2. Eldivenler

Eldiven kostümün tamamlayıcısıdır. Eldivenler sadece eli kapatmak veya korumak için değil, aynı zamanda kostüme uygun renk, desen ve anlatımı bütünlemesi açısından önem taşımaktadır. Örneğin, tavşan kostümü giymiş olan birinin eline tavşanın ön ayaklarına benzeyen bir eldiven giymesi. Cadı kostümü giyen birinin de eline uzun tırnaklar ve iskelet görünümünde hazırlanmış bir eldiven giymesi gibi.

2.1.5.3. Takılar

Kostüm ve vücudun değişik yerlerine takılarak kostümü tamamlayan bir aksesuardır.Takılar, doğrudan kostüm üzerine takıldığı gibi kostümle birlikte vücudun; boyun, baş, alın,kulak, bilek, parmak, ayak bileği ve saç gibi kısımlarına da takılabilir.

2.1.5.4. Maske

Boyalı karton, kumaş, deri, plastik, çeşitli metaller vb. malzemelerden yapılan tanınmamak veya bir karakteri canlandırmak için yüze takılan örtüdür. Maskeler bir insanı ifade edebildiği gibi bir hayvanı da ifade edebilir. Özellikle içe kapanık çocuklar maskeleri kullanarak kendilerini daha kolay ifade edebilirler. Maskeler hazır olarak satın alınabileceği gibi bir aktivite olarak çocuklarla birlikte de hazırlanabilir. Çocuklar kendi hazırladıkları maskeleri kullanmaktan zevk alırlar. Maskeler toplumlarda değişik anlamlar ifade ederler Bütün bu aksesuarların dışında daha birçok küçüklü büyüklü aksesuar kullanılmaktadır. Örneğin; kelebek kanadı, peri çubuğu, korsan göz bandı sıkça kullanılan aksesuarlardandır.Kelebek kanadı, sihir çubuğu ve korsan göz bandı

2.2. Aksesuar Malzemeleri ve Özellikleri

Aksesuarlar çeşit olarak çok fazla olduğu gibi kullanılan malzeme çeşidi de faklı farklıdır. Aksesuarın çeşidine göre yapıldığı malzemeler de değişiklik gösterir. Aksesuar yapımında en fazla kullanılan malzeme kumaştır. Yine aksesuarın çeşidine göre kumaş türleri belirlenir. Örneğin, kelebek kanadında tül cinsi kumaş kullanılır. Bir pelerin veya kaftanda ise daha kalın ipeksi ve parlak kumaşlar kullanılır. Aksesuarda kullanılan kumaş cinsi kostümün kumaşından olmalı veya ona uyum göstermelidir. Zoro’nun maskesi ve şapkası kostümüyle aynı renkte ve aynı kumaştan yapılmıştır.Zoro’nun maskesi kostümüyle uyumlu yapılmalıdır. Malzeme olarak deri de aksesuarlarda sıkça kullanılır. Çantaların geneli deriden yapılmaktadır. Eldiven, ayakkabı, kemer vb. aksesuarlar da deriden yapılır. Bazı aksesuarlarda derinin tercih edilmesinin sebebi şekil tutmasıdır. Deri kumaşa göre daha sert olduğu için girdiği kalıbı muhafaza eder. Bu da aksesuarın şeklinin bozulmamasını sağlar.Çantalar genelde deriden yapılır.Taşlardan yapılma bir kraliçe tacı Takı türü aksesuarlar genellikle boncuk ve taşlardan yapılırlar. Bu tür aksesuarların değerli malzemeden yapılmaları gerekmez. Sadece değerli görünümü vermek yeterlidir. Örneğin, kraliçenin tacı veya taktığı mücevherler gerçek süsü verilmiş taklitlerdir. Takı malzemesini bulmak zor değildir. Aksesuar olarak hazır takılar kullanılabileceği gibi takı malzemelerini alarak animatörler de hazırlayabilirler.Maske ve başlık gibi aksesuarların yapımında malzeme olarak genellikle değişik kanatlı hayvanların tüyleri kullanılır. Bunun en belirgin örneği kızılderili başlığıdır. Kızılderili başlığı tüysüz düşünülemez. Bayanların başlarına taktıkları şapka veya başlıklarda da güzel görünümlü tüyler kullanılmaktadır.Tüyden yapılmış Kızılderili başlığı ve bayan başlığı Çeşitli kalınlıkta ve özellikte iplikler, şeritler, artık malzemeler, karton, renkli kağıtlar gibi her türlü malzeme aksesuar hazırlamada kullanılır.

2.3. Kostüm ve Aksesuarlar ile Aktivite Uygulama

Kostüm ve aksesuarları kullanmak çocukların zevkle katıldıkları bir etkinliktir. Birçok çocuk oyununun içinde kostüm ve aksesuar kullanımına yer verilebilir. Bazen de oyunda kullanılacak aksesuarlar çocuklarla birlikte hazırlanabilir. Aktiviteler planlanırken ne tür kostüm ve aksesuarlar kullanılacağı, ve aksesuarların nasıl hazırlanacağı, hangi malzemelerin gerekli olduğu belirlenmiş olmalıdır. Gerekli tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra aktivitenin uygulanmasına geçilir. Sınıfınızda öğretmeninizin rehberliğinde bir aktivite türü belirleyerek kostüm ve aksesuarlı bir uygulama yapınız.
Uygulayacağınız aktivite bir oyun, bir öykü canlandırması, müzikli dramatizasyon gibi bir etkinlik olabilir. Uygulamanızı yaparken kostüm ve aksesuar hazırlama basamaklarına dikkat ediniz. Aktivite seçiminizi uygulama yapacağınız grubun yaş, gelişim düzeyi, ilgi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yapınız.
Kostüm ve aksesuar modellerinin tespiti: Aktivitenize uygun kullanılması gereken kostümleri ve bu kostümlerin tamamlayıcısı olan aksesuarları tespit ediniz. Kostüm ve aksesuarların modellerine karar veriniz. Kalıplarını hazırlayınız.
Kostüm ve aksesuar malzemelerinin tespiti: Kostüm ve aksesuarlarınızın modeline ve karakter özelliklerine en uygun malzemeyi tespit ediniz.Kullanacağınız malzemelerin çocuklara zarar vermeyecek nitelikte olmasına, kullanımının kolay olmasına dikkat ediniz.
Kostüm ve  aksesuarların hazırlanması: Belirlediğiniz modele uygun olarak kostüm ve aksesuarlarınızı hazırlayın. Ayrıntılı kostümler için profesyonel kişilerden yardım alınız.
Aktivitenin uygulanması: Hazırladığınız kostüm ve aksesuarlarla planladığınız aktiviteyi uygulayınız. Uygulama yapmadan önce son kez hazırlıklarınızı gözden geçiriniz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir